Kariye’nin camiye dönüştürülmesi Atina’yı rahatsız etti. Yunan Dışişleri Bakanlığı sonrası, Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ve Başbakan Miçotakis’ten de konuyla alakalı açıklama geldi. Miçotakis, “Rahatsızlığımızı Erdoğan’a ileteceğim.” dedi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşen Başbakan Kiryakos Miçotakis, İstanbul’daki Kariye’nin camiye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.
Miçotakis, 13 Mayıs’ta Ankara’ya yapacağı ziyaret sırasında konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini dile getirdi.
Sakellaropoulou ise, “Kariye Manastırı’nın camiye dönüştürülmesi olumsuz bir mesaj veriyor; burası bir kültürel miras anıtı. İyi ilişkiler hedeflediğimizde ortak değerlere saygı göstermeliyiz.” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin alıdığı kararın, “UNESCO Dünya Kültür Mirası niteliğini çarpıtarak ve aşağılayarak uluslararası topluma bir meydan okuma teşkil ettiğini” söylemişi.
4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945’te cami olarak hizmet verdi.
1948’de müzeye dönüştürülen Kariye’nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos 2020’deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.
Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.
Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan’ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Mayıs’taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.
Ayasofya da 24 Temmuz 2020’de Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.